Om oss

Christina Utbult


Mailadress:  amanda01_304@hotmail.com


Mobil: 0707-563029

Vilka är vi?


Bor på landet vid havet på Västkusten ca 9 mil norr om Göteborg. Sedan 1983 är jag gift med Sten.


Vi har 3 barn, alla pojkar. Stefan som är äldst är född i juni 1983. Daniel är född i augusti 1991 och Niklas är född i november 1992.


Alla 3 har sedan några år tillbaka flyttat hemifrån till olika delar av södra Sverige.


Jag har alltid haft ett stort intresse för djur och ända sedan jag var mycket liten, 7 år, har jag velat ha hund. Men att ha New Foundland eller Schäfer på tredje våningen i stan var väl ingen bra idé så mina föräldrar satte stopp för det, vilket jag kan förstå idag. I stället hade vi fåglar och katter och kaniner under sommarloven som sedan lämnades tillbaka till resp. bonde när hösten kom.


När jag så flyttade till Göteborgs Norra Skärgård i december 1983 blev det äntligen läge för att skaffa hund.


I juni 1987 kom våran första hund, en New Foundlandstik, Maritimaborgens Indiana, som vi döpte till Sandy. Det var också då på Maritimaborgens kennel som vi kom i kontakt med Leonberger för första gången och föll pladask för denna underbara ras.


Sandy blev 11 år och 9 månader innan hon somnade in...


Sen gick det några år och så kom Njuffe nummer 2 hit. En hanne som vi kallade för Lukas.


Han hade en hel del medfödda sjukdomar som inte upptäcktes förrän han var 2 år. Så med honom blev det många, många problemhundskurser. Men tillslut fick han rätt medicinering och blev en underbar hund och han blev 9 år och 5 månader gammal.


Hösten 2000 blev det äntligen dags för en Leonberger, Mathoaka´s True Love, Amanda från Rolf och Lotta P. Då hade jag följt rasen i 13 år.


Det dröjde inte länge förrän vi ville ha en Leonberger till så våren 2002 kom Teamaides Day Dream, Wilma, från Sanna.


Ett år senare var det dags för nummer 3 i Lejonflocken, Teamaides Fröken Fräken, Maja att göra entré här. Också hon från Sanna. Hon är halvsyrra till Wilma. Med Maja vaknade också vårat intresse för Utställningar.


Sedan gick det ett par år, nästan, så kom våran första Leonbergerhanne, Teamaides Imposing Isac, Oliwer.

Våren 2007 var jag med när en valpkull kom till världen hos Sanna, men vi skulle inte ha en ny valp då....

I slutet av september -07 kom ett mail från Sanna där hon frågade om vi ville ha Teamaides Mamma Mia på foder??? Hon skulle omplaceras från sin tidigare ägare, 4,5 månader gammal. Jag tänkte över frågan i 2 sekunder och svarade: Ja gärna=)


Några dagar senare åkte vi ner till Varberg och hämtade våran Fia.


Hos oss är det husse som ställer ut och matte som Viltspårar med hundarna. Att Viltspåra är den absolut roligaste sysselsättning jag vet med hundarna. I dagsläget har vi 8 Leonberger hemma och 7 av dom är

SE VCH. Svensk Viltsspårs Champion.


I oktober 2008 ansökte vi om Kennelnamn och vi fick det godkänt och registrerat den 1/3-2009. Namnet blev SANDIANA´S. Ett hopplock från våran första Njuffetiks namn.


I april 2009 påbörjade jag Uppfödarutbildningen från SKK. Och blev klar med den 1 år senare.


I början av juli-09 kom våran sjätte Leonberger hit, en underbar tik som heter Niike och är född i mars 2009. I stamtavlan heter hon: Lilla Äventyrets Eunike. Hennes pappa är Sannas underbara Hjalle: Multich, Multiv.Teamaides Gästrike Gutten, en hund vi känner sen han var liten, och Niikes mamma heter: SUCH NUCH Nv-09 Sjö Björnens Diva-Di-Leva, också en supergo hund som vi har träffat innan. Niike är en underbar tjej som nu också förgyller våran dag och tillvaro=)


Niike var endast 13 månader när hon blev Svensk Viltspårsschampion efter 3 raka 1:or I ÖKL-Viltspår.


Niike är även utställd många ggr med bl.a. 2 R-Cert.


Efter 25 år som hundägare och några olika tikar var det äntligen dags för våran första valpkull Våren 2012.


I mars 2012 blev Niike mamma till 12 valpar efter ett akut snitt där tyvärr den trettonde var död.


Men 11 underbara valpar reggades i den kullen: 7 hannar och 4 tikar.


I Maj 2013 fick Niike sin andra kull och denna gången blev det 5 underbara tikar.


I oktober 2014 får Niike sin tredje kull.


Alla våra hundar som går i avel är: Hd-UA, Ed-UA, Ögonlysta UA, MH-BPH-testade med godkänt skott, LPN1 FREE N/N och har även utställningsmeriter som krävs.


Och naturligtvis har dom även den bästa tänkbara mentaliteten som vi anser vara oerhört viktig för att få bli mamma/pappa. I dagsläget har vi en underbar flock med Leonberger mellan 17 månader och 7,5 år.

Alla hundarna bor inne hos oss och sover mer än gärna i sängarna. Men dom är mycket ute på dagarna i hundgårdarna när vädret är ok.


Under många år har vi letat efter en något mindre ras som komplement till Leonberger. Sommaren 2014 hittade jag av en ren slump en bild på en mycket vacker hund som jag genast blev nyfiken på. Vid första blicken trodde jag det var en Schäfer av den långhåriga varianten. Men det var den ovanliga rasen Chodsky Pes jag hade hittat. Kände direkt att den rasen måste jag kolla upp vidare. Men det var lättare sagt än gjort. Rasen är väldigt ovanlig i Sverige och kommer från Tjeckien. Men skam den som ger sig.

Drygt 1 år senare kom jag i kontakt med Monica på Noster Mirabilis kennel. 

Hösten 2015 fick Monica en kull Chodsky valpar och där fanns en tik till oss.

Vid Jul flyttade Kaleena hem till oss. Kaleena är född i den andra svenska kullen så vi slapp importera från Tjeckien.

Att skaffa en Chodsky Pes är ett av dom absolut bästa beslut jag tagit. Kaleena passar perfekt in i vår Leonbergerflock.

Hon är en underbar brukshund och otroligt lätt att ha att göra med och lära saker.

På sin 9-månadersdag klarade hon Anlagsprovet i Viltspår så nu satsar vi på ÖKL-spåren med henne och ett kommande SE VCH under 2017.

Våra förhoppningar är att hon ska bli en avelstik här när tiden är inne för det.

På samma gång som Kaleena föddes fick även vår egenuppfödda Evelina sin kull med valpar.

Pappan, Ollie, kommer från Holland och har inga mer avkommor i Sverige. Kullen bestod av 2+2 men en hanne var dödfödd tyvärr.

En av tikarna bor kvar hos oss liksom den enda överlevande hannen också gör. Även med dessa satsar jag på viltspår och ett kommande SE VCH.


Christina

Augusti 2016


-  Godkänd av LS och innehar paragraf 16 tillstånd sedan maj 2017 -